05.10.2017 16.32

Cris af Enehielmin luotsaaman Chekhov Machinen Love and Disaster ensi-iltaan lokakuussa

Chekhov Machine on näyttämötaiteiden, musiikin ja muiden taiteenalojen edustajista koostunut ryhmä, joka luo audiovisuaalisia kokonaisuuksia Anton Tšehovin ja Samuel Becketin näytelmien pohjalta. Ryhmän uusin teos, Love and Disaster, pyyhkii pois teatterin raja-aitoja ja törmäyttää kokeilukulttuurin hengessä tanssin, kuvataiteen ja musiikin. Cris af Enehielmin ohjaama ja koreografioima teos saa ensi-iltansa Kanneltalossa ke 18.10.2017.

Chekhov Machine on monitaiteellinen ryhmä, joka on luonut vuodesta 2013 kokeellisia, monikielisiä ja -taiteellisia esityksiä. Tämän syksyn tuotanto on seitsemäs sarjassaan ja saa innoituksensa Rakkaudesta ja Riivauksesta Tšehovin näytelmissä. Esitys yhdistää teatterin, performanssin sekä tanssin, musiikin ja kuvataiteen.

- Minä olen se, joka on hulluna Tšehoviin! Chekhov Machinen perustaja ja dynamo, ohjaaja, koreografi ja kuvataiteilija Cris af Enehielm tunnustaa, häpeämättä, ja avaa Love and Disasterin lähtökohtia:

- Tšehovin näytelmissä löytyy ikuisia aiheita ihmisen eksistentiaalisesta tuskasta, ulkopuolisuudesta, kyvyttömyydestä tehdä muutoksia, jättää menneisyys ja käsitellä menettämisen tuskaa sekä löytää merkitys elämälleen maailmassa, joka jatkuvasti rakentuu uudelleen. Kaikissa hänen näytelmissään ihmiset rakastavat onnettomasti ja elävät unelmissaan paremmasta tulevaisuudesta tai kaipaavat menneisyyteen, joka tuntui täyttyvän jostain paremmasta kuin mitä nykyhetki tarjoaa. He kaikki ovat tyytymättömiä nykyhetkeensä, mutta samanaikaisesti myös hulluina johonkin; taiteeseen, puutarhaansa, taloonsa, muistoihinsa. Jokaisessa Tšehovin näytelmästä tuho on jo fakta näytelmän alkaessa; henkilöhahmot ovat menettämänsä otteensa historiastaan ja traditioistaan. Saamme seurata, miten he koettavat paeta vastuuta todellisuudesta eri tavoin. He kärsivät, mutta tavallaan nauttivat kärsimyksestään.

Osa Love and Disaster -teoksen repliikeistä on peräisin Lokki-näytelmästä, mutta Cris af Enehielm myös kirjoittanut lisää monologeja teemasta "Lokki". Jotain on tarttunut mukaan myös Kirsikkapuistosta, joka ohjaajalle edustaa erään aikakauden hajoamista. Esityksen logiikka toimii unen tavalla: kuvat rakentuvat ja hajovat.

Monialainen tekijäjoukko Chekov Machinen esityksiin löytyy esityskohtaisesti ja jopa sattumanvaraisesti. Nyt nähtävässä teoksessa nähdään mm. kuusi ammattimuusikkoa (Kolumbiasta ja Suomesta), ammattitanssijoita, teatterialan opiskelijoita, näyttelijöitä sekä tanssiva tuleva juristi, näyttelevä kulttuurituottaja sekä videotaiteilija ja Kuvataideakatemian opiskelija.

– Haluan tarjota tanssipainotteisia esityksiä, jotka eivät ole kielestä, osaamisesta tai iästä kiinni. Toisaalta haluan tuoda yhteen eri alojen ihmisiä kuin myös eri kulttuureista tulevia taiteilijoita. Pyrin ottamaan huomioon jokaisen esiintyjän erityisosaamiselle ja luonteelle ja vahvistamaan tätä tai haastaa uudelle osaamiselle kun rakennan kohtauksia, ohjaaja-koreografi kertoo.

Cris af Enehielm on kehittänyt vuosien varrella näyttelijänä, ohjaajana ja opettajana omat metodiikan, jota hyödyntää myös ohjaajana ja koreografina. Metodi pohjautuu osin hahmoterapiaan, osin Michael Chekhovin (Mihail Tšehov) ja Stansinlavskin oppeihin, mutta suurin osa on af Enehielmiä itseään:

– Pyrin kehittämään esiintyjää itseohjautuvaksi, siten että hän osaa lukea tilanteita näyttämöllä, tuottaa omaa tanssia tai roolia, olla sekä sooloesiintyjä kuin elävä tausta tai lavastus tapahtumille. Haluan vahvistaa esiintyjien itsetuntoa niin, että he uskaltavat heittäytyä mihin tahansa tehtävään.

Chekhov Machine: Love and Disaster
Esitysajat ke 18.10. klo 19 (ensi-ilta), to 19.10. klo 19, pe 20.10. klo 19, la 21.10. klo 19
Kanneltalo, Klaneettitie 5, 00420 Helsinki, kanneltalo.fi
Esitys on monikielinen, kesto 90 min

Konsepti, ohjaus ja koregrafia: Cris af Enehielm
Videotaide: Paola Guzman Figueroa
Esiintyjät: Jonna Eiskonen, Nina Viitamäki, Delfiina Hukzovski, Antti Seppänen, Marlon Moilanen, Kajsa Ek, Sara Soulie, Pihla Auvinen, Antton Nissinen, Omar Albajare, Carl Lindgren, Sergio Castrillon (sello, laulu), Natalia Castrillon (harppu, laulu), Saana Pohjonen (rummut), Tarmo Anttila (kontrabasso), Beatriz Gijon Gijon (piano), Roy Boswell (ääni-improvisaatio, äänisuunnittelu)

Kuva: Paola Guzman Figueroa

Osta liput esitykseeen tästä linkistä