Kaarelassa tapahtuu

Taide ei kuulu vain keskustaan

Helsingin kulttuurikeskuksen käynnistämä Helsingin malli on uudenlainen, alueellisen ja osallistavan kulttuurityön toimintamalli, joka tuo keskustassa toimivat kulttuurilaitokset lähiöihin – myös Kannelmäen ja Kaarelan alueelle. Taiteen ammattilaiset ohjaavat vuosina 2016–2018 Kaarelassa taideprojekteja, joissa alueen asukkaat ovat sekä taiteen tekijöitä että sen vastaanottajia. 

Alueen yhteistyökumppaneiksi kolmivuotiseen projektiin on valittu Zodiak – Uuden tanssin keskuksen Minun nimeni on -taideprojekti (MNO), Helsingin taiteilijaseura sekä Baltic Circle -festivaalin Carnaval-projekti.

Tulevia tapahtumia

Kaikki tapahtumat ja työpajat ovat osallistujille maksuttomia. Et tarvitse ennakkotietoja tai -taitoja, utelias ja ilonen mieli riittää.

Ostari tarinoi
Kuvataiteilija Nella Keskisarjan vetämässä projektissa kerätään kolmen vuoden aikana asukkaiden muistomateriaalia Kannelmäen Ostarista. Kannelmäkeläiset ja kaikki ostaria muistavat voivat kerätä muistoja. Muistojen ei anneta kuolla Ostarin mukana vaan Ostari jatkaa elämää ihmisten mielissä uusissa ulottuvuuksissa. Ostarin purku kestää noin kolme vuotta, jonka aikana kerätään muistoja ja tehdään niistä pieniä sekä isompia näyttelyitä. 
Lisätiedot ja ilmoittautumiset: nella.keskisarja@gmail.com

Sari Palmgrenin uusi tanssiteos 
Vuoden 2017 aikana MNO toteuttaa koreografi Sari Palmgrenin uuden tanssiteoksen. Teoksen esitykset ajoittuvat elokuun loppuun, harjoituksia pidetään keväällä. Esitys on Kannelmäestä Malminkartanolle kiertävä teos. Matkan aikana vieraillaan luontokohteissa, yksityisissä puutarhoissa ja rakennuksissa sekä kuullaan niihin kätkeytyneitä tarinoita ja salaisuuksia. Esityksen lähtöpaikka on SItratori ja se päättyy Malminkartanon yleiseen puutarhaan. Teokseen voi osallistua kertomalla oman puutarhaan liittyvän tarinan tai muiston.
Esitykset: ensi-ilta 24.8., muut esitykset 26.8., 27.8., 29.8., 30.8. ja 31.8. klo 19
Paikka: Kannelmäen alueella
Ohjaaja: koreografi Sari Palmgren

Urbaaniluonto-viljelytalkoot
Suosittu kaikille avoin kaupunkiviljelyä ja taidetta yhdistävä projekti jatkuu jälleen kasvukauden alkaessa. Tule mukaan viljelemään hyötykasveja, tonkimaan multaa ja oppimaan puutarhanhoidosta puutarhuri Janne Länsipuron johdolla! Projekti alkaa huhtikuussa taimikasvatuksella Kanneltalon aulassa ja jatkuu toukokuussa Antinniityn yhteisöllisellä puutarhalla, kun taimet voidaan istuttaa ulos.  Antinniityn yhteisöpuutarha on kauppakeskus Kaaren pohjoispuolella sijaitseva yhteisöllinen puutarha, jossa ei ole yksityisiä palstoja vaan puutarhakokonaisuutta hoidetaan ja satoa korjataan yhteisesti. Viime vuonna viljeltiin mm. kurpitsaa, kaalia, yrttejä, juureksia, selleriä sekä papuja, vuonna 2017 puutarhaa kasvatetaan monivuotisilla pensas- ja puukasveilla. Viljelyn lomassa voit osallistua myös puutarhalla järjestettäviin taidetyöpajoihin tai vain nauttia taiteesta puutarhalla. Yhteistyössä: Helsingin Kulttuurikeskus, Kanneltalo, Fiskars, Pavunvarsi, Pirilän Kukkatalo, Hyötykasviyhdistys, Kannelmäen peruskoulu ja Kauppakeskus Kaari.
Aika: ohjatut talkoot alkaen tiistaina 4.4. klo 17-20 satokauden loppuun asti.

Paikka: kauppakeskus Kaaren 2. kerroksen aula (Kantelettarentie 1) ja Antinniitty (Antinniitynpolku)
Ohjaaja: puutarhuri Janne Länsipuro
Ilmoittautuminen: mukaan voi tulla missä vaiheessa tahansa. 

Kylvötapahtuma Kanneltalossa
Urbaaniluonto-projekti laukaistaan käyntiin kaikille avoimilla kylvötapahtumilla. Puutarhuri Janne Länsipuro on paikalla koko päivän opastamassa siementen kylvämisessä, taimien kasvatuksessa ja puutarhan hoidossa sekä antamassa vinkkejä alkavaa kasvukautta varten! Tule mukaan kylvämään valitsemiesi kasvien siemeniä ja vie kasvi kotiin kasvamaan! Kasvin voit tuoda osaksi Antinniityn yhteisöpuutarhaa myöhemmin keväällä. Tapahtuma on hyvä tilaisuus kuulla lisää Antinniityn yhteisöpuutarhasta sekä osallistumaan sen toimintaan ja suunnitteluun. Tapahtumat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia – tervetuloa aloittamaan kasvukausi!
Aika: ti 28.3. klo 12-18 | Kanneltalon aulassa 

Carnaval-työpajat
Carnaval on vinksahtanut esityskarnevaali Kaarelassa lauantaina 20.5., johon kaikki ovat
tervetulleita. Kaarelan asukkaat ovat tervetulleita myös huhti- ja toukokuussa järjestettäviin
Carnaval-työpajoihin, joissa jokaisella on mahdollisuus työstää itselleen juuri itselleen
sopiva karnevaaliteksti ja siihen liittyvä asuste. Carnaval-työpajoissa keskiössä on
muodonmuutos arkiminästä karnevaaliolomuotoon. Työpajat on tarkoitettu
kaikenikäisille, eikä aiempaa kokemusta käsillä tekemisestä tarvita. Tärkeintä on, että
olet mukana! Projektia ohjaa koreografi Maija Hirvanen.
Aika: ma 10.4. 17–20, ma 24.4. klo 17–21, to 4.5. klo 17–21, ma 17.5. klo 17–21
Paikka: Värkkäämö, Kannelmäen nuorisotalo, Klaneettitie 5
Lisätiedot: carnaval@balticcircle.fi, carnaval.fi 


Kylvötapahtuma Kauppakeskus Kaaressa
Tule mukaan kylvämään valitsemiesi kasvien siemeniä ja vie kasvi kotiin kasvamaan! Kasvin voit tuoda osaksi Antinniityn yhteisöpuutarhaa myöhemmin keväällä. Tapahtuma on hyvä tilaisuus kuulla lisää Antinniityn yhteisöpuutarhasta sekä osallistumaan sen toimintaan ja suunnitteluun. Tapahtumat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia – tervetuloa aloittamaan kasvukausi!
ke 26.4. klo 14-18 | kauppakeskus Kaaren 2. kerroksen aula (Kantelettarentie 1) 

Antinniityn kyntö
Tule kokemaan pala perinnehistoriaamme Antinniitylle! Puutarha kynnetään ja äestetään hevosvoimin, jotta kasvualustasta saadaan pehmeä ja hedelmällinen. Perinteiset kevättyöt tulee tekemään sympaattinen suomenhevosruuna Uuras.
Aika: 2.5. klo 9-15
Paikka: Antinniitty (Antinniitynpolku)


Puutarhatanssit
Puutarhatanssit palaavat Antinniitylle! Koreografi Jenni Koistisen ohjaamassa työpajassa lähestytään kasvukauttaan aloittavaa Antinniityn puutarhaa kokemuksellisena, kehollisena, aistillisena ja esityksellisenä paikkana. Tanssin ja puutarhan hoidon kautta haetaan vuorovaikutteista suhdetta puutarhaan monimuotoisena ja moniaistisena ympäristönä. Millaista liikettä puutarha juuri tänään ehdottaa? Puutarhatanssit-työpaja järjestettiin ensimmäisen kerran touko- ja elokuussa 2016. Suosittuun työpajaan ovat tervetulleita sekä viimevuotiset osallistujat että uudet tanssijat. Työpaja sopii sekä aloittelijoille, että tanssin ammattilaisille.
Aika: tiistaisin 2.5.-6.6. klo 18-20
Paikka: Antinniittyn puutarha (Antinniitynpolku,). Ensimmäisellä kerralla kokoonnutaan Kanneltalon aulassa.
Ohjaaja: Jenni Koistinen
Ilmoittautuminen: 25.4. mennessä osoitteeseen terhi.pursiainen@zodiak.fi

Carnaval-esityskarnevaali
Carnaval on vinksahtanut esityskarnevaali Kaarelassa, johon kaikki ovat
tervetulleita osallistumaan. Carnavalin pääosassa ovat Kaarelan alueen asukkaat sekä
heidän karnevaaliminänsä ja -viestinsä! Carnaval on täynnä pukeutumista, performanssia, liikettä ja ääniä. Carnavaliin voit osallistua kävelemällä mukana haluamasi ajan verran. Voit myös vain katsella ja kuunnella missä tahansa reitin varrella – tarkempi reitti julkaistaan toukokuun alussa. Carnaval-kulkue starttaa Sitratorilta, jonka jälkeen kulkueen matka jatkuu yhdessä värikästä Carnaval-pakettiautoa seuraten läpi Kannelmäen. Pakettiauto toimii liikkuvana näyttämönä, jossa tapahtuu yllättäviä, riemastuttavia ja outojakin asioita, kun kulkue lipuu ja rämisee kulmakunnan keväisillä kaduilla. Myös suru ja ristiriidat mahtuvat Carnavalin humuun. Projektia ohjaa koreografi Maija Hirvanen.
Aika: la 20.5. klo 14-17
Paikka: Lähtö Sitratorilta.
Lisätiedot: carnaval@balticcircle.fi, carnaval.fi 

Sadonkorjuujuhlat ja Mamuska Helsinki goes wild

Syyskuussa Antinniityllä järjestetään Urbaaniluonto-projektin päätökseksi tunnelmallinen sadonkorjuujuhla, jota toteuttamassa ovat myös Kannelmäen peruskoulu oppilaat. Puutarhalla nähdään oppilaiden toteuttamia esityksiä ja kuvataidetta, nautitaan lasten kanssa valmistetusta ruuasta sekä järjestetään kaikille avoimia työpajoja. Illalla osana sadonkorjuujuhlaa järjestetään Mamuska Helsinki, rento, viihtyisä ja yllätyksellinen esitystaideilta, joka antaa tilan villeille ideoille, lyhyille mestariteoksille sekä taiteellisille tutkimusretkille. Mamuskaan haetaan maksimissaan 10  minuutin mittaisia esityksiä avoimella haulla. Elokuun Mamuska jalkautuu Antinniityn puutarhalle ja esityksiä seurataan puutarhalla elävän tulen äärellä: esitysillan yhteydessä järjestetään Helsingin taiteilijaseuran piirrustustyöpaja, jossa pajunoksia poltetaan nuotiolla piirustushiileksi.
Aika: 16.9.2017
Paikka: Antinniityn puutarha (Antinniitynpolku)
Ilmoittautuminen: avoimet hakemukset 1.5. alkaen osoitteeseen terhi.pursiainen@zodiak.fi

Mitä puut tekevät toukokuussa?
Tanssiteos Mitä puut tekevät toukokuussa? on matka urbaanista luontoon. Esitys on Minun nimeni on -projektin mentorointiryhmän Triitanssijoiden toteuttama teos, joka istuttaa ajatuksia puiden, ihmisten ja kaiken elollisen yhteiselosta. Se on versonut työryhmän kiinnostuksesta luontoon tanssin kohteena, osallistujana sekä tanssisalina. Esityspaikka on kaunis keväinen Malminkartanon metsä, jonne kävellään opastetusti Sitratorilta. Teos esityksiä nähtiin ensimmäisen kerran syyskuussa 2016 osana Urbaaniluonto-sadonkorjuujuhlia. Esitys ei ole esteetön.
Aika: la-su 27.-28.5. klo 18
Paikka: Lähtö Sitratorilta 
Tanssijat: Liina Nevalaita, Anne Harju, Ulpu Korpi
Ideointi: Fred Baube
Mentori: Jenni Koistinen
Lukijat: Anmol Kumar, Dimitri Gogolashvili, Fred Baube
Opas: Nina Kapiainen

O-MA-LO-VI-työpaja
Elokuussa havainnoidaan kuva- ja performanssitaiteilija Jenny Suhosen johdolla Malminkartanoa eri tavoin, etsitään yhteisiä voimauttavia paikkoja, siivotaan ja dokumentoidaan ympäristöä roskien kautta, katsotaan löydettyjä esineitä pikemminkin arkeologisina löytöinä kuin roskina.  Maalaamalla niitä syntyy aivan uusia teoksia ja merkityksiä.  Työpaja on avoin kaikille. Jos ei pääse mukaan voi ihailla työpajan antia Helsingin taiteilijaseuran juhlavuosinäyttelyssä Kanneltalon galleriassa syyskuussa.
MILLOIN? Neljän päivän työpaja elokuussa. Työpaja ajoitetaan Elojuhliin ja/tai muuhun alueen tapahtumaan.
MISSÄ? tukikohtana Tallin vintti mutta työpajat ovat ulkona.
LISÄTIETOJA: Taidekehän tuottaja Anna Puhakka, puhakka.anna@gmail.com