14.02.2017 12.41

Uutta Kanneltalolla – Ompelulanit!

Lojuuko kaapissasi viimeistelemätön ompelutyö? Onko lempivaatteesi jäänyt käytöstä reiän tai repeämän vuoksi tai kaipaatko muuten vain pientä piristystä vaatekaappiisi?

Kanneltalolla järjestetään maaliskuun ensimmäisenä perjantaina uudenlainen yhteisöllinen tapahtuma, ompelulanit. Kaikille avoimissa ompelulaneissa Värkkäämön ompelukoneet ja saumurit ovat käytössä Kanneltalon aulassa koko illan aina puoleenyöhön asti. Voit tehdä vanhasta uutta, valmistella kesken jääneen ompelutyösi, korjata, paikata, pienentää tai suurentaa. Paikan päällä saa myös ompeluapua ja vertaistukea. Ehkä jopa kipinän uuteen harrastukseen tai uusia ystäviä!

Tapahtuma on Nuorisoasiainkeskuksen Värkkäämön, Kulttuurikeskuksen Kanneltalon sekä Kannelmäen kirjaston yhteinen ponnistus. Idean varsinainen äiti on kuitenkin Nuorisoasiankeskuksen Värkkäämön Arja Huotari, joka päässä idea ompelulaneista on muhinut jo pitkään. Aiemmin keskustassa sijainnut Värkkäämö muutti syksyllä Kannelmäen nuorisotalon yhteyteen ja ompelulanitkin saivat tuulta purjeisiin, kun Kanneltalon kulttuurituottaja Ia Pellinen innostui ideasta ja lähti mukaan järjestelyihin. Mukaan saatiin vielä Kannelmäen kirjasto, jonka toimesta tapahtumassa voi koko illan ajan etsiä ohjeita ja ideoita sekä lainata aiheeseen liittyvää kirjallisuutta lainauskärrystä. Ompelukoneita tapahtumassa on käytössä kaiken kaikkiaan yhdeksän ja saumureita neljä.

Kenelle ompelulanit sitten sopivat? Sinun ei tarvitse olla mestariompelija, mutta perustaidot ompelukoneen käytöstä on hyvä olla.

”Laneissa voi tehdä ihan melkein mitä vaan, mihin omat taidot riittävät,” sanoo Arja. ”Tarjolla on myös muutama helppo malli, kuten kassi ja patalappu, joista on esillä vaiheohjeet. Ohjaajat neuvovat, jos tulee jotain ongelmia koneiden ja laitteiden kanssa, mutta muuten odotetaan aika itsenäistä työskentelyä. Todennäköisesti apua saa myös muilta osallistujilta. Paikan päältä löytyy myös kaavapaperia, jos joku haluaa tehdä vaatteita. Kankaan leikkausta varten on varattu yksi isompi pöytä. Laneissa on myös lahjoituskankaita Marimekolta ja muitakin tarvikkeita on tarjolla,” kertoo Arja.

Mitkä ihmeen lanit?

Puhekielessä tuttavallisesti laneiksi kutsutut tapahtumat ovat alun perin olleet lähiverkkotapahtumia, joissa yhteen tilaan on kokoontunut ihmisiä pelaamaan ja ohjelmoimaan omien tietokoneidensa kanssa. Sittemmin sana on omittu yleiskieleen tarkoittamaan tapahtumaan, jossa kokoonnutaan harrastamaan. Nuorten keskuudessa laneja vietetään yleensä iltaisin ja viikonloppuisin. Perinnettä kunnioittaen myös Kanneltalon Ompelulanit sijoittuvat perjantai-iltaan ja jatkuvat puolille öin. Paikalle voi tulla vaikka koko illaksi tai piipahtaa pikaisesti, miten vain itselle parhaiten sopii.
Tapahtumaan on vapaa pääsy. Jos tapahtuma saavuttaa suosiota, on jatkoakin mahdollisesti luvassa, pohtivat Arja ja Ia. Kannelmäen nuorisotalon Boss-nuoret tarjoavat tapahtuman osallistujille kahvia ja pientä makeaa.

”Toivomme, että tapahtuma tavoittaa ompelusta innostuneita ihmisiä mahdollisimman paljon sekä Kannelmäen alueelta että koko kaupungista. Illasta tulee varmasti kiva ja antoisa!” sanoo Arja.

Ompelulanit Kanneltalon aulassa
perjantaina 3.3. klo 18-24
Vapaa pääsy!