27.03.2017 12.34

Daniel Filippo uudistaa kamarioopperakäytäntöjä

Daniel Filippo on luultavasti nähnyt murhan. Vai onko hän tehnyt sen itse? Vahvasti psykologinen, trillerimäinen libretto kertoo hajonneen mielen tarinan kolmesta eri näkökulmasta. Vilppu Kiljusen ohjaama teos saa kantaesityksensä 6.4. Kanneltalossa.

Totuuden häilyvään käsitteeseen ja muistin subjektiivisuuteen pureutuva esitys koostuu kolmesta pienoisoopperasta; El espejo (Peili), Aulos ja Claro de luna (Kuutamo). Näillä kullakin on oma säveltäjänsä.

Teoksessa sama tapahtuma tai muistikuva esitetään kolmena eri tulkintana. Säveltäjät – Lauri Toivio, Max Savikangas ja Tuomas Turriago – päättivät olla kommunikoimatta keskenään sävellysprosessin aikana, mutta siitä huolimatta joitakin musiikillisia samankaltaisuuksia, jopa rytmien ja motiivien tasolla, voidaan lopputuloksessa havaita. Kukin kolmesta näytöksestä on myös oma itsenäinen teoksensa, joka voidaan esittää erikseen.

Projekti sai alkunsa pari vuotta sitten, kun perulaissyntyinen, nykyisin Suomessa asuva kirjailija ja kuoronjohtaja Maritza Núñez esitteli aiheen oopperaohjaaja Vilppu Kiljuselle.

- Kysymys identiteetistä, siitä miten se muodostuu, mitä on minuus suhteessa muistiin ja muistoihin, sekä muut tämän tyyppiset teemat tuntuivat kiehtovilta, erityisesti, kun ne tässä tarinassa liittyvät tapahtuneeseen tai kuviteltuun rikokseen. Lisäksi teoksen rakenne kolmine säveltäjineen tuntui erityisen mielenkiintoiselta, Kiljunen kertoo.
Daniel Filippon nimiroolin laulaa harvinaisen äänialan, kontratenorin, taitaja Teppo Lampela.

- Laulajamme Teppo Lampelan ääni-instrumentin ilmaisukyky venytetään teoksen myötä äärimmilleen. Hän huutaa, kuiskaa, laulaa kontra-tenorina ja baritonina, hän puhuu ja näyttelee ainakin kolmea roolia, ellei enemmänkin. Kaikkinensa Tepon suoritus tulee olemaan aivan virtuoosinen ja hurja, ohjaaja Vilppu Kiljunen lupaa.
Ohjaaja Vilppu Kiljunen kertoo esityksen taustoista Kanneltalon kahvilan stagella ennen kantaesitystä to 6.4. klo 18.15.

Suomalainen kamariooppera: Daniel Filippo
Kamarioopperatrilogia
to 6.4. klo 19 (kantaesitys), pe 7.4. klo 14 ja 19
Kanneltalossa, Klaneettitie 5, 00420 Helsinki, kanneltalo.fi
Liput 15/12/6 €, osta lippu

Solisti Teppo Lampela
Libretto Maritza Núñez
Ohjaus ja lavastus Vilppu Kiljunen
Muusikot Lauri Toivio (huilu), Tuomas Turriago (piano) ja Max Savikangas (alttoviulu)
Sävellys: El espejo – Max Savikangas, Aulos – Lauri Toivio, Claro de luna – Tuomas Turriago
Valot: Mirkka Saari

Kesto 60 min. | Suomalainen Kamariooppera ja Helsingin kulttuurikeskus | kamariooppera.fi